Vít Prokůpek

profesionální vyjednavač a odborník na psychologii ovlivňování
,,Spolu s mým týmem pomáháme lidem
a organizacím rozvíjet se a růst."
Tipy o vyjednávání a psychologii ovlivňování na e-mail?

Blog Víta Prokůpka

„Vaše studnice moudrosti o vyjednávání a psychologii ovlivňování. Místo pro výlety mimo komfortní zónu. Podpora Vašeho růstu. Centrum provokace a politické nekorektnosti. Postel, kde se pravda svléká do naha…“
26Únor
2014
12455xpřečteno

Proč studovat manipulaci?

Tip na knihu: Psychologie ovlivňování: 99 tipů pro zvýšení vaší přesvědčivosti (www.psychologie-ovlivnovani.cz).

Manipulace je jedněmi zatracovaná, druhými opěvovaná. Když do ruky uchopíte jakoukoliv knihu o asertivitě, je v ní manipulaci věnována značná její část. Když čtete o manipulátorech, často Vám až naskakuje husí kůže.

A přitom některé knihy si přímo dávají za cíl naučit Vás manipulovat. Jsou na to zaměřené i mnohé semináře. Někdo dokonce tvrdí, že úspěšní lidé umí manipulovat. Někteří skutečně umí. Nelze však obecně říct, že manipulace Vás přivede k úspěchu. A ke spokojenosti Vás rozhodně nepřivede. Na to dám ruku do ohně.

Jak uvažuje a jedná manipulátor

Uvažování manipulátora lze shrnout do jedné (nevyslovené) věty:

„Budeš pro mě mít hodnotu, pokud budeš dělat to, co chci.“

Hledá řešení „výhra – prohra“, jinými slovy přemýšlí, co vyhovuje jemu, aniž by zohlednil Vaše přání, zájmy a potřeby. Často to však není na první pohled vidět, protože manipulátor se snaží svých cílů dosáhnout oklikou, nepřímo, skrytě.

Manipulativní chování bývá typické pro hysterické osobnosti. Obvyklými triky manipulátorů jsou apely na morálku, „normálnost“, zaštítění autoritou. Manipulátoři Vás často činí zodpovědnými za vývoj situace. Někdy předstírají bezmocnost, občas si zabrečí, jindy jsou agresívní. Střípky manipulace tvoří velmi pestrou mozaiku a někdy je poměrně těžké manipulaci rozeznat. Než někoho nazvete „manipulátorem“, uvědomte si, že občas manipulujeme všichni (ať už vědomě, nebo nevědomě). Rozhodující pro objektivnější posouzení jsou převažující vzorce chování.

Nemanipulujte, manipulaci však studujte

Manipulace je krátkodobá strategie. Strategie, která může vést k rychlým ziskům, avšak pomíjivým. Jakmile oběť prozře, důvěra je narušena. Vztahy jsou poškozeny. Nebo úplně roztrhány.

Proto Vám doporučuji, abyste se manipulaci vyhnuli. Přesto je však užitečné, pokud ji budete studovat. Stanete se tak vůči ní odolnější a dokážete rozeznat, když ji na Vás někdo bude praktikovat.

Jsem si dobře vědom toho, že je třeba manipulaci přesně definovat. Kde je hranice mezi etickým ovlivňováním a manipulací? A proč jsou Češi posedlí manipulací? O tom bude jeden z mých dalších článků, sledujte průběžně můj blog. O přesvědčování a manipulaci v praxi se dozvíte na mém veřejném semináři "Psychologie přesvědčivosti: Umění ovlivňovat".

Cvičení na závěr

Jak jste na tom s rozeznáváním manipulace? Přikládám pár výroků, pokuste se najít výroky manipulativní:

  1. „Myslím si, že jsi udělal chybu.“
  2. „Slušný člověk se snaží na sobě pracovat, aby byl pokud možno lepší. Je rád, když mu někdo naznačí, jak by toho mohl dosáhnout. Jinak by si totiž nemohl vážit sám sebe.“
  3. „Rozhodnutí dospělého musí mít vždy logiku.“
  4. „Člověk má plné právo sám posuzovat své názory či chování. Na druhou stranu je zodpovědný za svá rozhodnutí.“
  5. „Každý má právo posoudit, nakolik je zodpovědný za problémy či blaho druhých lidí.“
  6. „Pokud někdo chybuje, je to s ním zlé. Ostatní by mu měli pomoci tím, že jej budou více kontrolovat a řeknou mu, v čem chybuje.“
  7. „Zralý a duševně zdravý člověk se vyzná ve svém nitru. Je tedy schopen vysvětlit všechny příčiny svého jednání.“
  8. „Slušný člověk bere ohled na obecná pravidla či mínění autority, protože ona ta pravidla jsou základem dohody všech a autorita je autoritou právě proto, že je moudrá.“
  9. „Tohle by normální člověk nikdy neudělal.“        

 

Chcete se naučit manipulaci účinně bránit a zároveň zvýšit svou přesvědčivost? Pomůže vám v tom kniha Psychologie ovlivňování: 99 tipů pro zvýšení vaší přesvědčivosti. Můžete si ji objednat zde

 

 

Autor: Vít Prokůpek

Profesionální vyjednavač, odborník na psychologii ovlivňování a manipulaci, který doporučuje, abyste manipulaci studovali. A nepraktikovali ji. Autor knihy Psychologie ovlivňování: 99 tipů pro zvýšení vaší přesvědčivosti.



Zajímají Vás tipy o vyjednávání a přesvědčování, tipy pro Váš úspěch a novinky na blogu?
Štítky:
asertivita
interpersonální komunikace
manipulace
manipulativní výroky
přesvědčování
psychologická manipulace
psychologie ovlivňování
psychologie persvaze
psychologie přesvědčivosti
psychologie přesvědčování



Kontakt

Obecné informace a firemní řešení:  info@vp-tcc.cz

Informace o veřejných seminářích a přihlášky:  seminare@vp-tcc.cz


Ing. Vít Prokůpek

IČ: 763 02 440
DIČ: CZ8104043310